Blogg

Boråsare i Shanghai

Världen är som bekant liten. När jag befann mig i Shanghai blev det så uppenbart, för var jag än gick så stötte jag på Boråsare. Bland annat blev jag hembjuden till Oscar Alfelt och hans sambo Evelina Kortzon på en supermysig julkväll. Där fanns till dotterns stora glädje bl.a. Djungelvrål. Själv gladdes jag åt köttbullar och skumtomtar, vilket avslöjar lite av mina laster. Boråskillen Oscar arbetar på Silvent i Shanghai och är General Manager för Silvent på den kinesiska marknaden. Ung, duktig kille med huvudet på skaft, precis som hans flickvän Evelina. Ung kvinna, otroligt bright och med en bakgrund från Ellos Group (så klart!). I sällskapet den här kvällen fanns svenska forskare från Halmstad, finansmän från Swedbank, kinesiska vänner till värdparet och anställda på Internationella Handelskammaren. Det märks att Boråsarna fortfarande håller uppe sitt rykte om entreprenörskap med näsa för affärer.

Och i alla samtal så bubblade det. Om affärsmöjligheter, potential, svårigheter och samtidigt lite oro över vart den kinesiska marknaden är på väg. Utvecklingen går så enormt fort just nu. Var man än vänder sig så ser man kineser med mobiltelefon, kineser som är fullt ut digitala och som dessutom är köpsugna. Bara det senare fenomenet bör göra så att ännu fler börjar fundera. Inte bara på affärsmöjligheter, utan på hur världen ska klara kraftigare konsumtionsökningar. För lösningen är inte att kineserna ska konsumera mindre. Jag tror att det är VI som måste konsumera mindre. Vi har redan haft det för bra, för länge.