Blogg

Elcykeln är Årets julklapp

Jag har tidigare bloggat om elcykeln men måste göra det igen, eftersom denna underbara produkt har blivit utsedd till Årets julklapp. Den är fantastisk!

Har ni prövat en elcykel någon gång? Om ni svarar ”ja” så är det säkert ett rungande ja, för när man väl prövat så är man fast. I vart fall om man gillar att ta sig fram utan särskilt mycket ansträngning och utan att påverka miljön negativt. Jag skaffade en elcykel hösten 2016 och fullkomligt älskar den. Skälet till att jag skaffade en elcykel var ett enda – jag blev övertalad att pröva en när jag träffade Tony Grimaldi, ägare till bl.a. Cycleurope, och engagerad i folkhälsan.

Tony Grimaldi, foto: Cycleurope

Och när jag väl satt mig på cykeln och tagit ett par tramptag var jag fast. Vilken känsla! Så kul och så smidigt! Och nu under vintern har cykeln fått vinterdäck, även om jag måste erkänna att jag inte har provat däcken än. Har haft lite för långt till jobbet för att cykla just nu.

Vi har tom gått så långt här hemma så vi pratar om att göra oss av med en av bilarna. Varför ska vi ha två bilar när vi har våra elcyklar och åtminstone en av oss har cykelavstånd till sitt arbete. Det är mycket smidigare att cykla till jobbet än att behöva cirkla runt och leta efter parkeringsplats.

Det finns också forskarstudier vid högskolan i Braunschweig som visar att intresset för att lämna bilen i garaget och pendla med elcykel är stort och ökar. Och kanske är det inte så konstigt att forskningen som finns om elcykelns betydelse kommer från Tyskland för det finns inget land i Europa som säljer så många elcyklar som i Tyskland. Per invånare så säljs det tre gånger så många elcyklar i Tyskland som i Sverige. Fundera på den igen – Tyskland! Som är det land som gjort sig känt för bilproduktion och bilkonsumtion.

Jag är övertygad om att elcykeln kommer att påverka hur städer i framtiden utformas och jag är också säker på att infrastrukturen kommer att planeras mycket tydligare utifrån hur och var vi väljer att cykla. Med tanke på hur utvecklingen av elbilar ser ut, samt även hur de utvecklas till att bli självkörande, så uppstår givetvis frågan – Vad ska vi göra med allt utrymme i städerna om bilarna försvinner? Och svaret kan vara – Skapa mötesplatser för människor! Och till sådana mötesplatser tar vi oss till fots eller på elcykel. Cykeln är snabbare än bil (i vart fall i större städer), du behöver inte leta parkeringsplats, är mycket billigare än bil och med hjälp av en elcykel tar du dig fram utan att bli svettig.

Men det återstår givetvis en hel del produktutveckling. De måste t.ex. också anpassas bättre för konsumenttransporter (matkassar, barn och träningskläder ska rymmas på cykeln). Vad gäller priset på en elcykel så är det kanske lite häftigt om man ska köpa en cykel med kvalitet. Men fr.o.m. nästa år så får alla smarta elcykelägare en skatterabatt (25% på inköpspriset) vilket gör inköpet mycket mer överkomligt. Och ett råd från min sida om du ska köpa en elcykel är – satsa på kvalitet! Jag älskar min röda elcykel!