Blogg

Omoraliska skatteplanerare kan göra gott

Kände ni till att Mark Zuckerberg och hans fru Priscilla Chan skänkte 99 procent av sina Facebook-aktier till ett filantropiskt projekt för välgörenhet, utbildning och sjukvård? Ett initativ som gjordes år 2016 och som innebär att de är en av de största privata välgörarna i USA. Kanske är det inte så konstigt att sådant äger rum i det stora landet i väster, eftersom de har andra samhällsförutsättningar vad gäller välfärd jämfört med Sverige. Hos oss sker stöttningen mer i det tysta, eftersom det är via vårt skattesystem som den typen av ”hjältar” som Mark Zuckerberg agerar. Det är via skatt som människor bidrar till bl.a. utbildning och sjukvård. Välgörenhetsaktiviteter kommer ganska långt ner på listan för både medelinkomsttagare och mer bemedlade medborgare, och det blir definitivt svårare att hitta den typen av initiativ liknande mr Zuckerberg här.

Foto: Reuters. Priscilla Chan (R) embraces her husband Mark Zuckerberg while announcing the Chan Zuckerberg Initiative to ”cure, prevent or manage all disease” by the end of the century during a news conference at UCSF Mission Bay in San Francisco, California, U.S. September 21, 2016.

Men de finns faktiskt även här i Sverige. Bla. i form av affärsängeln Bo Mattsson som skjutit till pengar i Plattformen Addtruly, en plattform som samlar organisationer och människor som vill arbeta med att lösa samhällsproblem av olika slag.

En annan person är Niklas Adalberth som sålde en del av sina aktier i Klarna för att starta en välgörenhetsstiftelse för entreprenörer med mål att bidra till samhällsnyttan. Stiftelsen heter Stiftelsen Norrsken Foundation.

Ytterligare personer i den lokala närheten är Joakim Hedin, Jörgen Appelqvist, Claes Hagberg, Lennart Grebelius och Christian W Jansson som stöttade Joakim Hedins initiativ till Njurstiftelsen. Hatten av för alla er (och alla de som bidragit på olika sätt till stiftelsen)!

Med tanke på den debatt som just nu pågår i samband med avslöjanden om omoraliskt skatteplanering från den s.k. Paradisläckan, så tycker jag kanske att det vore mer sunt om vi lämnade det ”omoraliska” i att göra något som lagstiftningen tillåter. Istället borde vi prata mer om vad det innebär att göra gott och uppmana de som uppenbarligen har råd, att göra lite mer. Tänk om den så utskällde Leif Östling skulle välja att ta en del av sina pengar och starta en stiftelse eller fond i Sverige för välgörenhetsändamål. Tänk om alla de personer som kommer att avslöjas som ”omoraliska skatteplanerare” gjorde likadant, avsatte en del av alla sina pengar till välgörenhet. Då skulle vi helt plötsligt få fler ”hjältar” och dessutom mer resurser till välgörenhet.