Blogg

Papperstidning eller e-tidning? Ja tack!

Under veckan som gått och särskilt i dagens BT har läsarna fått information om att tidningen inte kommer ut på Alla helgons dag. ”Allt fler läsare väljer eBT” är rubriken formulerad och jag blir genast lite misstänksam. Rubriken kan säkert tolkas på flera sätt men i min värld tänker jag att många nu kanske tror att papperstidningen håller på att ersättas av en digital upplaga. Men en kvalificerad gissning på varför eBT ökar handlar troligen inte om att prenumeranter väljer digitalt framför fysiskt – utan att de upptäckt fördelarna med att ha både och. Det ger frihet, flexibilitet och tillgång långt utanför hemmets trygga väggar.

IMG_0880

Precis på samma sätt kan det förhålla sig när nyheterna om att e-handeln ökar dramatiskt levereras och för bara några veckor sedan kunde man i tidningen Market läsa följande:

E-handeln hotar externhandeln: ”Många riskerar tappa kunder”
Handelsområdena har länge varit en klar vinnare på marknaden. Men storhetstiden kan vara över. ”Många riskerar att tappa till e-handeln”, säger Tobias Rönnberg på HUI Research. Lite längre fram i artikeln fortsätter Tobias och säger:

– Jag tror att konkurrensen från e-handeln kommer att märkas allt mer på handelsområden och leda till att en hel del börjar tappa marknadsandelar och kanske även omsättning om några år, säger Tobias Rönnberg.

Att människor ibland väljer att e-handla är troligen därför att kunder insett att det går bra att vara flexibel med sina inköpskanaler. Ibland fungerar det bäst att handla i den fysiska butiken och ibland är distanskanalerna mer lämpliga. Ibland känns den polariserande diskussionen mellan antingen eller tråkig. Jag tror det handlar om både och, och skulle gärna se en mer nyanserad debatt kring digitaliseringen – oavsett vilka områden det handlar om. Det här är också något som vi ofta återkommer till i boken Köprevolutionen – konsumenter gillar valfrihet.

Jag minns för länge sedan ett släktkalas då vi satt uppradade på en trevlig restaurang i Borås för att fira en 40-åring. Servitriserna gick runt och frågade gästerna om de villa ha öl eller vin och kom så småningom fram till min morbror Knut som hade lite problem med hörseln. Han fick frågan: Öl eller vin? och svarade snabbt: Ja! Då ställde servitören om frågan med lite högre röst och med ett förtydligande om ”eller”: Öl eller vin? varpå Knut lite irriterat igen svarade: Ja!! Det blev några förlägna skratt bland gästerna innan vi insåg att han faktiskt hade förstått frågan och inte alls tyckte om att han var tvungen att välja – han ville ha både och…